Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi

4.48 (151 ocen)

Nietypowa i oryginalna, ciekawa w smaku tarta z powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:).

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/4 szklanki mąki
    6 łyżek płynnego miodu
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki masła
    1 jajko L
    1 łyżka przyprawy do piernika

    Dodatkowo:
    350g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Układamy na powidłach.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować