Nietypowa i oryginalna, ciekawa w smaku tarta z powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:).
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki
6 łyżek płynnego miodu
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki masła
1 jajko L
1 łyżka przyprawy do piernika
Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Układamy na powidłach.
3.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Komentarze