Tarta migdałowa ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 4 min
  • Dla 6 osób

Przepyszna tarta na cieście migdałowym ze śliwkami

  • 1 godz. 4 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Uwaga: Szklanka 200 ml
    Składniki na ciasto:
    1 czubata szklanka mąki tortowej
    1 ½ szklanki mielonych migdałów
    2 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    1 szczypta soli
    Skórka otarta z cytryny
    150 g masła
    Składniki na nadzienie:
    2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
    700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście)
    3 łyżki cukru
    150 g dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami

Tarta migdałowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam, można również mikserem. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki.
    W tym czasie przygotowuję nadzienie.
  • 2. Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół.
    Ciasto wyciągam z lodówki. Foremkę do tarty albo tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub mąką i wygniatam blaszkę ciastem tworząc 2 cm rant. Ciasto nakłuwam gęsto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (żeby boki nie opadły mi podczas pieczenia, wstawiam ciasto najpierw do zamrażarki na 10 minut, a później bezpośrednio do piekarnika
  • 3. Następnie gorące ciasto posypuję bułką tartą lub kaszą manną i układam na cieście ciasno śliwki pod kątem, skórką do dołu. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszam do 170 stopni i piekę tartę 45-50 minut.
    Wyciągam upieczone ciasto. W rondelku na małym ogniu rozpuszczam dżem z czarnej porzeczki (nie gotuję) i polewam nim jeszcze gorącą tartę. Pozostawiam do wystygnięcia.
    Tarta migdałowa ze śliwkami gotowa. Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować