Jagody tak pięknie się uśmiechają, więc tarta z nimi to prawdziwa rozkosz. Polecam.
50 min
Składniki:
CIASTO:
250 g mąki
125 g cukru pudru
125 g margaryny bądź masła
1 jajko
szczypta soli
KREM:
250 gr sera mascarpone
250 ml kremówki
2 śmietan fixy
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Sok z połówki cytryny
2 łyżki cukru pudru
DEKORACJA:
1 szkl świeżych jagód
10 łyżeczek serka Philadelphia z Milką
1 galaretka cytrynowa
Tarta jagodowa z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać margaynę bądź masło i siekać nożem aż margaryna/masło będzie w malutkich kawałeczkach.
2.Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
3.Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
4.Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
5.Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej tłuszczem i posypana tarta bułką foremkę. Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
6.Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
7.Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
8.KREM:
Śmietanę ubić ze śmietan fixami, dodać cukier puder i serek mascarpone. Dalej ubijać mikserem. Dodać aromat waniliowy i sok z połówki cytryny i dobrze wymieszać.
9.Tak przygotowany krem nanieść na kruche ciasto. Jagody umyć i obrać ze szypułek.
10.Na krem położyć 10 łyżeczek sera Philadelphia z Milką, następnie ułożyć jagody.
11.Cytrynową galaretkę przygotować we 1 szklance wrzątku i już tężejącą wylać na tartę.
12.Włożyć do lodówki na 1,5 godziny, aby dobrze się schłodziło.
Komentarze