Tarta jagodowa z kremem mascarpone

4.5 (155 ocen)

  • 50 min

Jagody tak pięknie się uśmiechają, więc tarta z nimi to prawdziwa rozkosz. Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g mąki
    125 g cukru pudru
    125 g margaryny bądź masła
    1 jajko
    szczypta soli
    KREM:
    250 gr sera mascarpone
    250 ml kremówki
    2 śmietan fixy
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    Sok z połówki cytryny
    2 łyżki cukru pudru
    DEKORACJA:
    1 szkl świeżych jagód
    10 łyżeczek serka Philadelphia z Milką
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta jagodowa z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać margaynę bądź masło i siekać nożem aż margaryna/masło będzie w malutkich kawałeczkach.
  • 2. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
  • 3. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
  • 4. Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
  • 5. Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej tłuszczem i posypana tarta bułką foremkę. Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
  • 6. Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
  • 7. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
  • 8. KREM:
    Śmietanę ubić ze śmietan fixami, dodać cukier puder i serek mascarpone. Dalej ubijać mikserem. Dodać aromat waniliowy i sok z połówki cytryny i dobrze wymieszać.
  • 9. Tak przygotowany krem nanieść na kruche ciasto. Jagody umyć i obrać ze szypułek.
  • 10. Na krem położyć 10 łyżeczek sera Philadelphia z Milką, następnie ułożyć jagody.
  • 11. Cytrynową galaretkę przygotować we 1 szklance wrzątku i już tężejącą wylać na tartę.
  • 12. Włożyć do lodówki na 1,5 godziny, aby dobrze się schłodziło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować