Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo pyszna i choć jest dośc pracochłonna,warta jest zajścia:-)Smakuje poprostu bosko,zawsze ją piekę,bo wszystkim bardzo smakuje!Pychota!!!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - margaryna: 250 gramów
    - cukier drobny: 3 łyżki
    - żółtka: 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - mielone orzechy laskowe: 1 szklanka
    - cukier-puder: 1 szklanka
    - kakao w proszku: 0.5 szklanki
    - masło: 200 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - gruszki z ogonkami: 4 sztuki
    - czerwone wytrawne wino: 750 mililitrów
    - cynaomon: 3 łyżeczki
    - cukier: 5 łyżek
    - płatki migdałowe: 0.5 szklanki
    - morelowy dżem: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki w winie 1. Gruszki obrać ze skórek zostawiając ogonki (tworzą piekną rustykalną ozdobę),włożyć w całości do rondelka,zalać winem,dodać cukier,cynamon i gotować ok.45min(zależy od odmiany gruszek),by były miękie,ale nie rozpadały się!Tą czynność najlepiej wykonać dzień wczesniej,by gruszki stały w tym winie przez noc,lepiej nabierają koloru i smaku!
  • Tarta z gruszkami 2. Z mąki,margaryny,drobnego cukru,żółtek,proszku do pieczenia i szczypty soli - zagnieść elastyczne,jednolite ciasto,uformować kulę,owinąć folią i wstawić do lodówki na 45min.Masło utrzeć z trzema jajkami i cukrem-pudrem na puszystą masę,wsypać kakao,ciągle ucierajac,dodać orzechy i dokładnie wymieszać wszystko na jednolitą masę.Piekarnik włączyć na 180C.Tortownice o wymiarach 28cm, cieniutko posmarować masełkiem,wyłożyć dno i boki kruchym ciastem,wychodząc odrobine za brzegi formy,by nie spadło pod czas pieczenia.Na ciasto wyłożyć masę czekoladowo-orzechową,by była do połowy formy(rośnie w trakcie pieczenia!),na masę wyłożyc pokrojone w plasterki gruszki ogonkami do środka (jak na zdjęciu),posypać płatkami migdałowymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec 45min,aż masa urośnie do samej góry,a ciasto zazłoci się.
  • Tarta z gruszkami 3. Wyjąć tarte z piekarnika,obciąć resztki ciasta z góry,tworząc równy brzeg.W garnuszku rozgrzać morelowy dżem - płynnym dżemem,za pomocą pędzla,posmarować górę tarty - nabierze pięknego połysku!Odstawić do zimnego miejsca,by wystygła.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować