Czekoladowo-korzenna tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę pszenną przesiewam na stolnicę lub do miski dodaję szczyptę soli,wsypuję cukier,zagniatam z jajkiem i margaryną ciasto kruche.kręcam w woreczek foliowy i wkładam na 30 minut do lodówki. Gruszki obieram,kroje na kawałeczki skarpiam sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
2.Nadzienie: Śmietankę kremówke podgrzewam -nie gotuję w rondelku dodaję kawałki połamanej gorzkiej czekolady i mieszam aż do połączenia,odstawiam do wystudzenia.następnie do masy czekoladowej wsypuję przyprawę do piernika dodaję puder i cukier waniliowy ,miksuję mikserem około 3 minut.
3.Schłodzonym ciastem wylepiam natłuszczona formę do tarty o średnicy 27cm spód i boki,rozkładam gruszki i zalewam masą czekoladową.Wstawiam do piekarnika i piekę w temp 180*c przez 40 minut. Gotowe ciasto wyjmuję studzę.
4.Dekoracja: Schłodzoną śmietankę ubijam z usztywniaczem i cukrem pudrem trzcinowym dekoruję i posypuję perełkami cukrowymi.
Komentarze