Tarta cytrynowa z bezą

0 (0 ocen)

  • 30 min

kruchy spód, orzeźwiający krem...Czy można jeszcze coś lepszego wycisnąć z cytryny ?

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    150g mąki,
    25g cukru,
    120g masła,
    1 łyżka wody,


    Składniki krem:
    200ml soku z cytryny,
    200g cukru,
    3 żółtka,
    6 jajek,
    20 g mąki,
    100g masła,

    Składniki beza:
    2 białka,
    100g cukru.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę(150g), dodajemy cukier (25g) i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skraplamy wodą. Zgniatamy ciasto dokładnie, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto rozwałkujemy , oblepiamy nim formę i zakuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni. Sok z cytryny wlewamy do garnka dodajemy 100g cukru , zestawiamy z ognia. Do pozostałego cukru (100g) wsypujemy mąkę (20g) , pojedynczo wbijamy jajka i dodajemy żółtka, cały czas mieszamy. Do masy jajecznej wlewamy 2 łyżki soku cytrynowego, mieszamy. Sok z cytryny ponownie stawiamy na wolny ogień, doprowadzamy do wrzenia i wolnym strumieniem wlewamy masę jajeczną, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy masło , mieszamy tak aby powstała gładka masa. Krem wylewamy na upieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki. Ubijamy pianę z białek (2 białka) na sztywno i stopniowo dodajemy cukier (100g). Pianę wylewany na papier do pieczenia , wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15 - 20 minut.Ostygniętą beze układamy na wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować