Tarta creme brulee

  • wyświetlono: 1025 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszna, leciutka tarta ze słodziutkim nadzieniem :)

Gia_Gia
  • 30min

Składniki

Kruche ciasto:
* 250 g mąki
* 150 g schłodzonego masła
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko

Nadzienie:
* 5 żółtek
* 75 g cukru pudru
* łyżka aromatu waniliowego
* 400 ml śmietany kremówki (36%)
* 100 ml mleka

Dodatkowo:
2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta creme brulee

  • 1. CIASTO:
    * Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone drobno w masło, sól i jajko.
    * Zagnieść ciasto szybko łącząc składniki, aż będzie gładkie.
    * Ciasto podzielić na dwie części**, zawinąć w filie spożywczą i schłodzić w lodówce
    * Ciasto wyjąć z lodówki i włożyć miedzy dwa kawałki papieru do pieczenia. Rozwałkować i przenieść do formy na tartę lub tortownicy wyłożonej papierem.
    * Spód podziurkować widelcem, położyć papier pergaminowy i obciążyć (można użyć specjalnych kulek ceramicznych, grochu, czy nawet monet)
    * Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąc papier z obciążeniem i piec jeszcze przez kolejne 10-15 minut aż ciasto zrobi się lekko rumiane. Wystudzić.


    ** druga część ciasta można też zamrozić (do 3 m-cy) ja wykorzystałam je na drugi dzień do innej tarty, więc pozostało w lodówce :)


    NADZIENIE:
    * Żółtka utrzeć z cukrem puszystą masę.
    * Do garnka wlać mleko, kremówkę i aromat waniliowy.
    * Doprowadzić do wrzenia często mieszając.
    * Gorącą masę doda do wcześniej przygotowanych żółtek i zmiksować. Wystudzić.

    * Przestudzony krem wylać na podpieczony spód tarty.
    * Piec 45-60 minut aż masa zacznie brązowieć.
    * Wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
    *Brązowy cukier rozdrobnić w młynku.
    * Po wyjęciu z lodówki wierzch tarty osuszyć papierowym ręczniczkiem i posypać równomiernie cukrem.
    * Formę wstawić do piekarnika na ok.10 minut by roztopił się cukier.
    * Po wyjęciu przestudzić

    Smacznego :)

Porady

Tarte obciąża się, żeby spód się nie podnosił podczas pieczenia.
Spód tarty powinien być dobrze wystudzony, by ciasto nie było zbyt wilgotne.
Do nadzienia najlepiej nadaje się świeża laska wanilii, ja nie miałam akurat, więc trzeba było sobie inaczej poradzić :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaslodkie_zyciekruche ciastocreme brulee

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Goniak

Tarta cytrynowa

Delikatne, kruche ciasto z aksamitnym...

Tarta

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tarta makowa

Znakomita i pyszna tarta makowa...

Tarta piernikowa

Dodane przez: Cukiereczek

Tarta piernikowa

Taka tarta z pewnością osłodzi...

Tarta Toffife

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tarta Toffifee

Toffifee każdy z nas lubi również...

Tarta szpinakowa

Dodane przez: czarrna

Tarta szpinakowa

Krucha tarta ze szapinakowym nadzieniem

tarta czekoladowa

Dodane przez: izaa_a

Tarta megaczekoladowa

..tarta mega czekoladowa z pysznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE