Drożdżówki z kremem patissiere i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem:
* Mleko zagotować w rondlu. * W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną. * Do masy stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. * Całość przelać do rondla i zagotować. * Krem gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle miksując. * Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. * Przykryć i schłodzić w lodówce (przez minimum 1 godzinę).
Ciasto:
* z wody , mleka , cukru , soli , drożdży , 1 szklanki mąki zrobić rozczyn. Jak podrośnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Wyrabiać aż będzie odstawać od rąk.
* Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
* Gdy wyrośnie nabierać kawałki ciasta, spłaszczać i nakładać w środek krem + połamane kawałeczki czekolady.
* "zawiązać" bułeczki i układać na formę wyłożoną papierem.
* Piec na złoty kolor (15-20min) i po wyciągnięciu z piekarnika gorące smarować lukrem (3 łyżki cukru + 3 łyżki ciepłej wody)
Komentarze