REKLAMA

Drożdżówki z kremem patissiere i czekoladą

wyświetlono: 899 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pyszne puszyste bułeczki drożdżowe z moim ulubionym nadzieniem ;)

opublikowany: 28.05.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    woda, 1 szklanka
    mleko, 1 szklanka
    drożdże, 8 dag
    cukier, 3/4 szklanki
    sól, szczypta
    jajka, 2
    olej, 0,5 szklanki
    mąka, 1 kg

    KREM:
    0,5l mleka
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    6 żółtek
    100g cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    * Mleko zagotować w rondlu. * W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną. * Do masy stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. * Całość przelać do rondla i zagotować. * Krem gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle miksując. * Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. * Przykryć i schłodzić w lodówce (przez minimum 1 godzinę).

    Ciasto:
    * z wody , mleka , cukru , soli , drożdży , 1 szklanki mąki zrobić rozczyn. Jak podrośnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Wyrabiać aż będzie odstawać od rąk.
    * Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    * Gdy wyrośnie nabierać kawałki ciasta, spłaszczać i nakładać w środek krem + połamane kawałeczki czekolady.
    * "zawiązać" bułeczki i układać na formę wyłożoną papierem.
    * Piec na złoty kolor (15-20min) i po wyciągnięciu z piekarnika gorące smarować lukrem (3 łyżki cukru + 3 łyżki ciepłej wody)

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gia_Gia Gia_Gia

Muffiny z czekoladą i kremem Patissiere

Szybkie i słodki babeczki, które zawsze się udają :)

kategoria: Desery muffinki krem opublikowany: 19.11.2012 | wyświetlono: 423 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: emiliana emiliana

Owocowa tarta z kremem patissiere

Sezonowe owoce, pyszny krem, kruche ciasto, czyli przepis na idealny letni deser.

kategoria: tarty Desery krem opublikowany: 03.06.2014 | wyświetlono: 1382 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anette08 16114739_829220837220082_9133575210535347110_n

TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM PATISSIERE

kRUCHE CIASTO, FRANCUSKI KREM I POLSKIE ŚLIWKI. PYCHA

kategoria: Ciasta tarty Desery krem opublikowany: 24.09.2018 | wyświetlono: 200 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE