Drożdżówki z kremem patissiere i czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pyszne puszyste bułeczki drożdżowe z moim ulubionym nadzieniem ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    woda, 1 szklanka
    mleko, 1 szklanka
    drożdże, 8 dag
    cukier, 3/4 szklanki
    sól, szczypta
    jajka, 2
    olej, 0,5 szklanki
    mąka, 1 kg

    KREM:
    0,5l mleka
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    6 żółtek
    100g cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z kremem patissiere i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    * Mleko zagotować w rondlu. * W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną. * Do masy stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. * Całość przelać do rondla i zagotować. * Krem gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle miksując. * Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. * Przykryć i schłodzić w lodówce (przez minimum 1 godzinę).

    Ciasto:
    * z wody , mleka , cukru , soli , drożdży , 1 szklanki mąki zrobić rozczyn. Jak podrośnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Wyrabiać aż będzie odstawać od rąk.
    * Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    * Gdy wyrośnie nabierać kawałki ciasta, spłaszczać i nakładać w środek krem + połamane kawałeczki czekolady.
    * "zawiązać" bułeczki i układać na formę wyłożoną papierem.
    * Piec na złoty kolor (15-20min) i po wyciągnięciu z piekarnika gorące smarować lukrem (3 łyżki cukru + 3 łyżki ciepłej wody)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować