Tarta brzoskwiniowa na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

W domu zalegały mi brzoskwinie w puszce więc postanowiłam zrobić tą tarte, wyszła obłędna.

Składniki:

  • Składniki;

    20 dag mąki pszennej

    10 dag orzechów włoskich

    10 dag masła

    1 żółtko

    2 łyżki cukru pudru

    2 łyżki śmietany 18%



    3- 4 brzoskwinie

    300 ml mleka

    2 żółtka

    1 jajko

    2 łyżki cukru

    1 budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta brzoskwiniowa na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz.

    Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki ( fasola czy inne). Pieczemy około 20 min w 180C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze 5 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń, mleko, żółtka, jajko i cukier miksujemy razem.
    Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy brzoskwinie pokrojone w plastry, następnie wylewamyresztę masy waniliowej.
    Pieczemy w temperaturze 160°C przez 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować