Tarta brzoskwiniowa na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz.
Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki ( fasola czy inne). Pieczemy około 20 min w 180C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze 5 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń, mleko, żółtka, jajko i cukier miksujemy razem.
Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy brzoskwinie pokrojone w plastry, następnie wylewamyresztę masy waniliowej.
Pieczemy w temperaturze 160°C przez 25-30 minut.
Komentarze