Tarta na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Podwójnie orzechowy smak to atuty tego przepisu. Orzechy włoskie dodane do kruchego spodu na tartę oraz pikantne listki rukoli o lekko orzechowym smaku na wierzchu idealnie pasują do gotowanych buraków z duszoną czerwoną cebulą i serem feta. Smak tej potrawy wzbogaca dodatek octu balsamicznego.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    20 dag mąki pszennej,
    10 dag margaryny,
    1 jajko,
    5 dag orzechów włoskich,
    2 łyżki zimnej wody,
    1/4 łyżeczki soli.
    Farsz
    2 ugotowane buraki (około 40 dag),
    2 średniej wielkości czerwone cebule (około 30 dag),
    15 dag sera typu feta,
    3 łyżki octu balsamicznego,
    2 jajka,
    1 kwaśna śmietana 18% (200 g),
    garść rukoli,
    2 łyżki oleju do smażenia,
    sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Tarta na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu przez 4-5 minut. Ostudzić i drobno posiekać.
  • 2. Przesiać mąkę, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać orzechy, sól, jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
  • 3. Przygotować formę na tartę o średnicy 28 cm. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami foli i przenieść do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Dno podziurkować widelcem
  • 4. Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto osłonic folią aluminiową, na spód wysypać np. suchą fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Następnie ściągnąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
  • 5. W tym czasie przygotować nadzienie.
    Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać przygotowaną cebulę. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż będzie miękka.
    Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli. Smażyć razem przez 3 minuty, dodać ocet balsamiczny, przyprawić solą i pieprzem według uznania.
  • 6. Jajka i śmietanę roztrzepać, lekko posolić.
    Na podpieczony spód od tarty wyłożyć buraki, dodać pokrojoną na kawałki fetę i zalać masą jajeczną.
  • 7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 30 minut.
    Upieczoną tartę przed podaniem posypać umytymi i osuszonymi listkami rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czerwona cebula Jajka Sery Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować