250g twarogu półtłustego
200 ml jogurtu naturalnego
150g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka ( osobno żółtka i białka )
sok z połowy cytryny
Tarta serowo-morelowa na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche łączymy razem, tworząc kulę, którą schładzamy przez minimum pół godziny w lodówce.
Schłodzonym ciastem wykładamy spód i brzegi tortownicy lub formy na tartę, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ponownie schładzamy przez 15 minut.
Twaróg, jogurt, żółtka, 70g cukru pudru, sok z cytryny i mąkę miksujemy na puszystą masę. Białka ubijamy w osobnej misie na sztywno pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru (można dodać więcej białek np. te, które zostały od kruchego ciasta ).
Pianę z białek delikatnie mieszamy z masą serowo-jogurtową.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, lekko oprószamy kaszką manną i wylewamy na nie masę serowo-jogurtową.
Morele myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Morele układamy ma masie.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut , aż wierzch ładnie się zrumieni . Studzimy w piekarniku.
Komentarze