Tarta serowo-morelowa na orzechowym spodzie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Połączenie moreli z sernikiem i orzechowym kruchym spodem jest po prostu rewelacyjne!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki :

    Ciasto kruche :

    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    160g zimnego masła
    2 żółtka
    0,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych

    Masa serowa :

    250g twarogu półtłustego
    200 ml jogurtu naturalnego
    150g cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka ( osobno żółtka i białka )
    sok z połowy cytryny

    Dodatkowo :

    0,5 kg świeżych moreli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta serowo-morelowa na orzechowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta morelowa 1. Składniki na ciasto kruche łączymy razem, tworząc kulę, którą schładzamy przez minimum pół godziny w lodówce.

    Schłodzonym ciastem wykładamy spód i brzegi tortownicy lub formy na tartę, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ponownie schładzamy przez 15 minut.

    Twaróg, jogurt, żółtka, 70g cukru pudru, sok z cytryny i mąkę miksujemy na puszystą masę. Białka ubijamy w osobnej misie na sztywno pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru (można dodać więcej białek np. te, które zostały od kruchego ciasta ).

    Pianę z białek delikatnie mieszamy z masą serowo-jogurtową.

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, lekko oprószamy kaszką manną i wylewamy na nie masę serowo-jogurtową.

    Morele myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Morele układamy ma masie.

    Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut , aż wierzch ładnie się zrumieni . Studzimy w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Morele Orzechy Owoce Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować