TARTA BANANOWA.

4.45 (202 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo często borykam się z nadmiarem bananów, które szybko dojrzewają. Aby zapobiec zmarnowaniu owoców, wymyślam różne przepisy z ich wykorzystaniem. Oto jeden z moich pomysłów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    1 szklanka mąki
    1/2 kostki masła
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nadzienie:
    6 przejrzałych bananów
    400g jogurtu greckiego
    3 budynie waniliowe
Wystaw ocenę:

4.45 (202 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta bananowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę
    z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku,
    wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą
    ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 2. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie.
    Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie.
    Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut
    do lodówki - nieco zgęstnieje.
  • 3. Następnie wylewam ją na podpieczony spód,
    wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach
    (termoobieg), aby pięknie się zezłociła.
    Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć
    temperaturę do 180 stopni.
  • 4. Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy stwardnieje,
    łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawić
    do lodówki, aby przyspieszyć proces schładzania.

Porady

Składniki na blaszkę do tarty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować