Bardzo często borykam się z nadmiarem bananów, które szybko dojrzewają. Aby zapobiec zmarnowaniu owoców, wymyślam różne przepisy z ich wykorzystaniem. Oto jeden z moich pomysłów.
Tarta bananowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę
z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku,
wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą
ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
2.Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie.
Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie.
Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut
do lodówki - nieco zgęstnieje.
3.Następnie wylewam ją na podpieczony spód,
wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach
(termoobieg), aby pięknie się zezłociła.
Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć
temperaturę do 180 stopni.
4.Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy stwardnieje,
łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawić
do lodówki, aby przyspieszyć proces schładzania.
Komentarze