Tarta bananowa

0 (0 ocen)

Delikatna krucha tarta, której słodycz przełamana sokiem z cytryny

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    3 łyżki drobnego cukru do wypieków
    1-2 łyżki mleka lub wody – gdyby nie chciało się zagnieść
    MASA BANANOWA:
    4 duże dojrzałe, ale jeszcze nie przejrzałe banany
    sok s połowy cytryny
    4 łyżki cukru trzcinowego
    4 łyżki wody
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, dodać zimne masło i posiekać je drobno z mąką. Dodając odrobinę mleka, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 26 cm wykleić ciastem, gęsto nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać np. groch. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem, po piętnastu minutach zdjąć papier z grochem, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 5 minut do lekkiego zrumienienia spodu.
  • 2. Banany umyć, obrać, pokroić w dość grube plasterki i wrzucić do rondelka. Polać je sokiem wyciśniętym z połówki dobrze wyszorowanej cytryny i posypać trzcinowym cukrem. Podlać 4 łyżkami wody i gotować razem kilka minut do prawie całkowitego odparowania płynu. Gorącą masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i zapiekać jeszcze 15 minut w 170 stopniach. Po całkowitym wystudzeniu, tuż przed podaniem polać tartę roztopioną na parze gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cukier trzcinowy Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować