Delikatna krucha tarta, której słodycz przełamana sokiem z cytryny
Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1-2 łyżki mleka lub wody – gdyby nie chciało się zagnieść
MASA BANANOWA:
4 duże dojrzałe, ale jeszcze nie przejrzałe banany
sok s połowy cytryny
4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki wody
kilka kostek gorzkiej czekolady
Tarta bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, dodać zimne masło i posiekać je drobno z mąką. Dodając odrobinę mleka, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 26 cm wykleić ciastem, gęsto nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać np. groch. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem, po piętnastu minutach zdjąć papier z grochem, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 5 minut do lekkiego zrumienienia spodu.
2.Banany umyć, obrać, pokroić w dość grube plasterki i wrzucić do rondelka. Polać je sokiem wyciśniętym z połówki dobrze wyszorowanej cytryny i posypać trzcinowym cukrem. Podlać 4 łyżkami wody i gotować razem kilka minut do prawie całkowitego odparowania płynu. Gorącą masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i zapiekać jeszcze 15 minut w 170 stopniach. Po całkowitym wystudzeniu, tuż przed podaniem polać tartę roztopioną na parze gorzką czekoladą.
Komentarze