Tarcioki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    150 g mąki ziemniaczanej
    300 g boczku wędzonego
    2 cebule
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Tarcioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarcioki 1. Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, odciskamy, płynu nie wylewamy (jeszcze może nam się przydać).
    Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków).
    Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości.
    Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.41 (158 ocen)

Góralskie hałuski

To może cię zainteresować