Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
500 g ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
300 g boczku wędzonego
2 cebule
sól
1.Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, odciskamy, płynu nie wylewamy (jeszcze może nam się przydać).
Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków).
Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości.
Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną).
Komentarze