Góralskie hałuski

4.41 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kluski ziemniaczane

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki

    1 jajko

    ok. 6 łyżek mąki

    1 płaska łyżeczka soli

    1 płaska łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.41 (158 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Góralskie hałuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Na lekko gotującą się, osoloną wodę łyżką nakładać porcje ciasta. Jeśli będą się rozpadać, dodać więcej mąki. Kluski gotować na małym ogniu dwie minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną cebulka, skwarkami lub gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować