Taratuszki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób

Faworki wywodzące się z kuchni rosyjskiej.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 400 g kefiru
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki masła
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    olej do smażenia
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Taratuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir wymieszać z jajkiem, cukrem, cukrem wanilinowym, solą i sodą oczyszczoną. Masło roztopić dodać do masy wraz z przesianą mąką. Zagnieść miękkie ciasto. Może lekko się kleić,. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 20 min. Po tym czasie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, podsypując mąką tylko tyle ile to konieczne, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Pokroić na mniejsze prostokąty, każdy z nich naciąć delikatnie na środku i wywinąć jak faworki. Na patelni mocno rozgrzać olej (nie za dużo) i na średnim ogniu smażyć taratuszki z obu stron na rumiany kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.56 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Taratuszki

To może cię zainteresować