Taratuszki

4.49 (190 ocen)

  • 40 min

A cóż to za dziwnie brzmiąca nazwa? Taratuszki (таратушки, akcent na U) to rodzaj pączków, faworków albo racuszków. Trudno określić, co przypominają bardziej. Przepis wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Mięciutkie, puchate, szybkie do zrobienia.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka gęstego kefiru lub zsiadłego mleka
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka roztopionego masła
    1 łyżka spirytusu
    2 szklanki mąki (plus do podsypywania)
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Pączki Faworki Placki

Taratuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Taratuszki 1. Kefir, jajko, sól, masło i cukier roztrzepać, wlać spirytus, wsypać przesianą mąkę z sodą. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość luźne, lekko klejące. Przykryć go bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut.
    Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto, dłońmi rozpłaszczyć na grubość 1cm. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto - jak faworki. W rondlu rozgrzać olej (olej wlać na wysokość 2-3cm), wkładać ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyć na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony). Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Najlepiej smakują świeże (więc lepiej nie robić na zapas), następnego dnia stają się nieco twardsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować