REKLAMA

TARATUSZKI ROSYJSKIE ( FAWORKI )

wyświetlono: 141 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Taratuszki rosyjskie to takie grubsze faworki smażone na oleju. Tak przygotowane faworki są puszyste i mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące.

opublikowany: 28.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    1 szklanka kefiru,
    1 jajko,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka octu,
    olej do smażenia.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijamy jajko i wlewamy kefir naturalny oraz ocet. Całość miksujemy z końcówką haka. Możemy również zrobić to ręcznie. Jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie, to możemy dosypać więcej mąki. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 -30 minut aby odpoczęło.

    Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciasto może się lepić więc możemy podsypywać mąką. Kroimy na prostokąty mniej więcej 4-5 cm x 8-9 cm. Po środku robimy nacięcie i zwijamy do środka.

    Na patelnię wlewamy olej około 1 cm od dna patelni. Rozgrzewamy. Faworki smażymy na złoty kolor na średnim ogniu z obu stron.

    Usmażone taratuszki wykładamy na ręcznik papierowy. Ostudzone faworki oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej od razu zrobić z podwójnej porcji ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Rosyjskie faworki na kefirze

Puszyste i pyszne faworki.

kategoria: ciastka faworki opublikowany: 16.01.2021 | wyświetlono: 274 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE