Taratuszki na jogurcie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pojemnika robota miksującego, wsypać przesianą mąkę. Dodać jogurt, jajka, cukier, letnie masło, spirytus, ekstrakt i sól z sodą.
2.Zmiksować parę minut.
3.Przełożyć na podsypaną stolnicę. Jak jest bardzo klejące to zagnieść jeszcze trochę mąki.
4.Przełożyć do miski i przykryć ściereczką na ok.20 min.
5.Połowę ciasta rozwałkować na ok. 0,5 cm.
6.Nożem albo radełkem wyciąć pasy szerokie na ok.3 cm.a długie na 6 cm. Można większe, jak kto woli.W środku prostokątów, naciąć ok.2 cm i przez nie wywinąć jak faworki.
7.Gotowe układać na desce. Z reszty ciasta zrobić następne faworki.
8.Do patelni nalać ok.1 cm.oleju i rozgrzać na średnim ogniu. Kłaść po kilka na olej i smażyć z jednej strony na rumiano.
9.Obracać na drugą stronę, najlepiej dwoma patyczkami od szaszłyków. Smażyć tak samo na rumiano.
10.Usmażone faworki przekładać na ręcznik papierowy.
Komentarze