1.Biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy-mikserem na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, po jednym żółtku ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier waniliowy, kolejno mąkę i proszek do pieczenia. Gdy wszystko wymieszamy wykładamy ciasto na tortownicę wysmarowaną margaryną i oproszoną bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp.160 stopni i pieczemy 30 min. Studzimy.
2.Masa. Gotujemy budyń, z przepisu na opakowaniu, tyle że zmniejszamy proporcje mleka by był gęstszy do masy. Odstawiamy by ostygł. Masło o temp.pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu ciągle ucierając. Przelewamy na ostudzony spód biszkoptowy.
3.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy e chłodnym miejscu by zaczęła tężeć. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy jabłka by nie ściemniały. Dodajemy je do tężejącej galaretki i wylewamy na masę.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze