Tajska zupa z kurczakiem, krewetkami i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę dymkę (białą część), czosnek, chili (bez pestek) i starty imbir. Smażyć chwilę na niezbyt dużym ogniu, następnie dodać kurkumę i kolendrę, smażyć kolejne 30 sekund. Wlać bulion i mleko kokosowe, zagotować. Kurczaka pokroić na małe paseczki i wrzucić do zupy, dodać również krewetki. Dodać sos sojowy, sok z limonki, cukier i posiekana trawę cytrynową. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 minut.
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Zupę rozlać do miseczek, udekorować szczypiorem z cebulki, kawałkami chili i ewentualnie plastrami limonki.
Komentarze