Tajska zupa z kurczakiem, krewetkami i mleczkiem kokosowym

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam dania kuchni azjatyckiej . Tajska kuchnia jest różnorodna, kolorowa i aromatyczna.

  • 60 min

Składniki:

  • 800ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
    400ml mleka kokosowego,
    1 cebulka dymka,
    2-3 ząbki czosnku,
    1 mała papryczka chili,
    1 łyżka świeżo startego imbiru,
    1 łodyga trawy cytrynowej (albo 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej ze słoiczka),
    1 łyżeczka kurkumy,
    ½ łyżeczki mielonej kolendry,
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka brązowego cukru,
    sok z ½ limonki,
    300g filetu z kurczaka,
    160g makaronu do dań azjatyckich
    garść mini krewetek
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tajska zupa z kurczakiem, krewetkami i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę dymkę (białą część), czosnek, chili (bez pestek) i starty imbir. Smażyć chwilę na niezbyt dużym ogniu, następnie dodać kurkumę i kolendrę, smażyć kolejne 30 sekund. Wlać bulion i mleko kokosowe, zagotować. Kurczaka pokroić na małe paseczki i wrzucić do zupy, dodać również krewetki. Dodać sos sojowy, sok z limonki, cukier i posiekana trawę cytrynową. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 minut.
    Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
    Zupę rozlać do miseczek, udekorować szczypiorem z cebulki, kawałkami chili i ewentualnie plastrami limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować