Tajska zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem

4.5 (148 ocen)

  • 40 min

Wiele osób polecało mi tę zupę. W końcu postanowiłam wypróbować. Średnio przekonana zaczęłam działać. Efekt mile mnie zaskoczył. Zupa może nie wygląda zachwycająco, ale nie o wgląd a smak nam chodzi. Polecam

  • 40 min

Składniki:

  • bulion warzywny 800 ml
    mleczko kokosowe 300 ml
    cukinia mała 1 szt
    marchewka 2 szt
    papryczka chilli 1 mała
    pierś z kurczaka 1 podwójna
    curry zielone 1/2 łyżeczki
    szczypiorek1 pęczek
    szalotka
    czosnek 1 ząbek
    imbir 1/2 łyżeczki
    kurkuma 1/2 łyżeczki
    kolendra mielona 1/2 łyżeczki
    sos rybny 1 łyżka
    sos sojowy 1 łyżka
    masło 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć mięso. Następnie dodać wyciśniętą przez praskę szalotkę, chilli oraz czosnek (można też bardzo drobno posiekać). Po 2-3 minutach minutach dodać pokrojoną w paski cukinię oraz marchewkę. Odczekać 2 minuty i dodać bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos sojowy oraz pozostałe przyprawy. Zupę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Na sam koniec dodajemy szczypior i gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować