Wiele osób polecało mi tę zupę. W końcu postanowiłam wypróbować. Średnio przekonana zaczęłam działać. Efekt mile mnie zaskoczył. Zupa może nie wygląda zachwycająco, ale nie o wgląd a smak nam chodzi. Polecam
40 min
Składniki:
bulion warzywny 800 ml
mleczko kokosowe 300 ml
cukinia mała 1 szt
marchewka 2 szt
papryczka chilli 1 mała
pierś z kurczaka 1 podwójna
curry zielone 1/2 łyżeczki
szczypiorek1 pęczek
szalotka
czosnek 1 ząbek
imbir 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
sos rybny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
masło 1 łyżka
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć mięso. Następnie dodać wyciśniętą przez praskę szalotkę, chilli oraz czosnek (można też bardzo drobno posiekać). Po 2-3 minutach minutach dodać pokrojoną w paski cukinię oraz marchewkę. Odczekać 2 minuty i dodać bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos sojowy oraz pozostałe przyprawy. Zupę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Na sam koniec dodajemy szczypior i gotowe :)
Komentarze