Tagliatelle z pieczarkami i cytryną

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające i zdrowe danie z makaronem i grzybami. To makaron do którego często wracam. Jest prosty w wykonaniu, idealny na lekki lunch.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (razowy tagiatelle): 300 gramów
    - pieczarki (małe): 350 gramów
    - natka pietruszki (świeża, grubo posiekana): 2 łyżki
    - tymianek (świeże listki): 1 łyżeczka
    - czosnek (ząbek): 1 sztuka
    - cytryna (skórka z całej cytryny i sok z 1/2): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek (do smażenia): 3 łyżki
    - sól (morska prowansalska, z młynka): 2 szczypty
    - pieprz (świeżo mielony, kolorowy): 2 szczypty
    - ser (parmezan, drobno starty): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z pieczarkami i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagiatelle z pieczarkami i cytryną 1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć przez ok. 10 minut - żeby puściły tylko odrobinę soku. Przełożyć do miski, wymieszać z łyżką oliwy, tymiankiem, czosnkiem, skórką z cytryny i sokiem z połowy cytryny. Doprawić solą morską. Przełożyć makaron na talerze, dodać wymieszane z przyprawami pieczarki, obsypać obficie zmielonym pieprzem, pietruszką i parmezanem. Połączenie pieczarek, czosnku, cytryny i pietruszki daje niesamowicie świeży i orzeźwiający efekt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Makaron Natka pietruszki Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować