SZYNKA Z INDYKIEM I PAPRYKĄ W OSŁONKACH LUB SZYNKOWARZE

  • wyświetlono: 2790 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Szynka ta jest robiona w szynkowarze .Trochę smakiem zbliżona do konserwowej. Bardzo smaczna i aromatyczna.

W kuchni Danusi

Składniki


SKŁADNIKI:

---duże udo z indyka
---udka drobiowe do łącznej ilości wagowej razem z udem indyka -1,80 kg-mięsa czystego powinno być najmniej 1 kg,maksymalnie 1,10 kg
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---mały ząbek czosnku
---1 płaska łyżeczka białego pieprzu
---100 ml wody niegazowanej
---2 płaskie łyżeczki żelatyny
---1 płaska łyżeczka cukru pudru
---1 czerwona papryka

Sposób przygotowania przepisu:

SZYNKA Z INDYKIEM I PAPRYKĄ W OSŁONKACH LUB SZYNKOWARZE

  • przygotowanie1.
    Udo z indyka i udka drobiowe obrać ze skóry.Wytrybować kości,a mięso pokroić w małe kawałki.Skórę z indyka odrzucamy,a skórki z kurczaka drobno kroimy lub mielimy na grubym sitku.Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone.Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.
    Po 24 godzinach przełożyć mięso do większej miski,żeby można było swobodnie wyrabiać.Do 100 ml wody niegazowanej wsypać pieprz,cukier puder,ząbek czosnku roztarty w małej ilości soli i 2 płaskie łyżeczki żelatyny-rozmieszać i wlać do mięsa.Masę mięsną wyrabiać tak długo,aż się mięso dobrze połączy z wodą i przyprawami i będzie rozklejone.Po tym dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną i wymieszać..Woreczek foliowy włożyć do szynkowara (używam grubszych do zamrażarki) i ciasno ułożyć mięso,tak żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek skręcić i zamknąć szynkowar.Wstawić do lodówki na 24 godziny.

    Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni.Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki .Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą.Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę.Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki ,jest zwarta i bardzo smaczna.Zamiast papryki możemy dodać pokrojone suszone pomidory,papryki zielone lub żółte.Możemy dodać zielony pieprz w kulkach itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzupaprykaszynka

Komentarze

Podobne przepisy

Szynka drobiowa z szynkowaru

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Szynka drobiowa z szynkowaru

Domowe wyroby w postaci pasztetów,...

szynka z indyka parzona

Dodane przez: Magda_Z

Szynka parzona z indyka

Domowa najlepsza ! Krucha, delikatna...

Koreczki z sera i szynki z oliwkami

Dodane przez: beciiaaa

Koreczki z sera i szynki z oliwkami ( lub...

Przekąski idealne na każdą okazje....

Jajka z nadzieniem w pomidorowej osłonce

Dodane przez: bienpyt

Jajka z nadzieniem w pomidorowej osłonce

Uwielbiam jajka pod każdą postacią,...

image-0xjvldo

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pizzerinki z szynką i papryką

Moje dzieci były zachwycone tymi...

Szynka z jajkiem i chrzanem w galarecie

Dodane przez: AnetaJ

Szynka z jajkiem i chrzanem w galarecie

To doskonała przystawka, ładnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE