Szynka z indykiem i papryką w osłonkach lub szynkowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Udo z indyka i udka drobiowe obrać ze skóry.Wytrybować kości,a mięso pokroić w małe kawałki.Skórę z indyka odrzucamy,a skórki z kurczaka drobno kroimy lub mielimy na grubym sitku.Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone.Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach przełożyć mięso do większej miski,żeby można było swobodnie wyrabiać.Do 100 ml wody niegazowanej wsypać pieprz,cukier puder,ząbek czosnku roztarty w małej ilości soli i 2 płaskie łyżeczki żelatyny-rozmieszać i wlać do mięsa.Masę mięsną wyrabiać tak długo,aż się mięso dobrze połączy z wodą i przyprawami i będzie rozklejone.Po tym dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną i wymieszać..Woreczek foliowy włożyć do szynkowara (używam grubszych do zamrażarki) i ciasno ułożyć mięso,tak żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek skręcić i zamknąć szynkowar.Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni.Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki .Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą.Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę.Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki ,jest zwarta i bardzo smaczna.Zamiast papryki możemy dodać pokrojone suszone pomidory,papryki zielone lub żółte.Możemy dodać zielony pieprz w kulkach itp.
Komentarze