SZYNKA Z PIERSI INDYKA I WIEPRZOWINY W OSŁONKACH BARIEROWYCH

4.51 (185 ocen)

Kolejny wyrób domowy robiony w osłonce barierowej termicznej. Szyneczka jest bardzo aromatyczna, dobrze się kroi w plastry, ma pyszną galaretkę i jest alternatywą dla tych, którzy nie posiadają szynkowara.Więcej zdjęć na blogu.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    - ½ kg piersi indyczej
    - ½ kg łopatki
    - 1/3 płaskiej łyżeczki białego pieprzu
    - 1/3 płaskiej łyżeczki mielonej kolendry
    - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
    - 1 płaska łyżeczka soli morskiej
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 ząbek czosnku
    - 3 płaskie łyżeczki żelatyny
    - 100 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.51 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka z piersi indyka i wieprzowiny w osłonkach barierowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso pokrojone w grubszą kostkę 1. 1) Mięso wymyć i osuszyć. Ściąć z piersi błonki, z łopatki wyciąć ewentualne stwardnienia i grube błony. Mięso pokroić w grubą kostkę.
    2) Do miski z mięsem dodać posiekany drobniutko lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie pozostałe przyprawy oraz wlać wodę dodając żelatynę.
  • wyrobione, mocno rozklejone mięso 2. 3) Mięso wyrabiać do momentu aż będzie się kleiło do rąk. Można wyrabiać w misie miksera na wolnych obrotach. Rozklejenie mięsa jest podstawowym warunkiem, żeby szynka się nie rozpadała w czasie krojenia. Uczulam Państwa - jest to bardzo ważne. Miskę przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  • szyneczka przygotowana do parzenia 3. 4) Na drugi dzień osłonkę namoczyć na 30 minut. Zawiązać dobrze jeden koniec i upchać zamarynowane mięso- dodatkowo przebić kilka razy masę mięsną cienkim trzonkiem, żeby było jak najmniej powietrza i jeszcze upchać.
    5) Zawiązać dobrze drugi koniec osłonki , włożyć do rondla, zalać zimną wodą , przykryć rondel i parzyć w temperaturze 75- 80 stopni C ( nie gotować) ok. 90 minut. Wyjąć szynkę, pozostawić do ostudzenia i włożyć na 10- 12 godzin do lodówki. Po tym czasie można zdjąć osłonkę.

Porady

Przestrzegać w miarę temperatury parzenia, bo szynka będzie sucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować