REKLAMA

SZYNKA Z PIERSI INDYKA I WIEPRZOWINY W OSŁONKACH BARIEROWYCH

wyświetlono: 2011 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 0

Kolejny wyrób domowy robiony w osłonce barierowej termicznej. Szyneczka jest bardzo aromatyczna, dobrze się kroi w plastry, ma pyszną galaretkę i jest alternatywą dla tych, którzy nie posiadają szynkowara.Więcej zdjęć na blogu.

opublikowany: 02.02.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    - ½ kg piersi indyczej
    - ½ kg łopatki
    - 1/3 płaskiej łyżeczki białego pieprzu
    - 1/3 płaskiej łyżeczki mielonej kolendry
    - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
    - 1 płaska łyżeczka soli morskiej
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 ząbek czosnku
    - 3 płaskie łyżeczki żelatyny
    - 100 ml zimnej wody
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Sposób przygotowania:

  • mięso pokrojone w grubszą kostkę 1. 1) Mięso wymyć i osuszyć. Ściąć z piersi błonki, z łopatki wyciąć ewentualne stwardnienia i grube błony. Mięso pokroić w grubą kostkę.
    2) Do miski z mięsem dodać posiekany drobniutko lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie pozostałe przyprawy oraz wlać wodę dodając żelatynę.
  • wyrobione, mocno rozklejone mięso 2. 3) Mięso wyrabiać do momentu aż będzie się kleiło do rąk. Można wyrabiać w misie miksera na wolnych obrotach. Rozklejenie mięsa jest podstawowym warunkiem, żeby szynka się nie rozpadała w czasie krojenia. Uczulam Państwa - jest to bardzo ważne. Miskę przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  • szyneczka przygotowana do parzenia 3. 4) Na drugi dzień osłonkę namoczyć na 30 minut. Zawiązać dobrze jeden koniec i upchać zamarynowane mięso- dodatkowo przebić kilka razy masę mięsną cienkim trzonkiem, żeby było jak najmniej powietrza i jeszcze upchać.
    5) Zawiązać dobrze drugi koniec osłonki , włożyć do rondla, zalać zimną wodą , przykryć rondel i parzyć w temperaturze 75- 80 stopni C ( nie gotować) ok. 90 minut. Wyjąć szynkę, pozostawić do ostudzenia i włożyć na 10- 12 godzin do lodówki. Po tym czasie można zdjąć osłonkę.

Porady

Przestrzegać w miarę temperatury parzenia, bo szynka będzie sucha.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magda_Z indeks

Szynka parzona z indyka

Domowa najlepsza ! Krucha, delikatna i bez konserwantów.

kategoria: Przetwory Przystawki Wędliny Szynki opublikowany: 08.08.2014 | wyświetlono: 6983 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

PIERSI Z INDYKA PIECZONE W PIEKARNIKU

PYSZNE I SOCZYSTE

kategoria: Dania główne opublikowany: 08.04.2014 | wyświetlono: 61079 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE