Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi
na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami,
a na drugi dzień zrobiłam kopytka. Tak, żeby było inaczej :)
Szynka w sosie z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć, pokroić w plastry. Następnie każdy plaster, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmazyć mięso z obu stron.
Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy. Wymieszać i zalać mięso.
Przykryć pokrywką i dusić na małym gazie.
2.Po około godzinie na osobnej patelni podsmażyć na maśle, pokrojoną cebulę,
paprykę i czosnek.
Kiedy warzywa się podsmażą, dodać je do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze 45 minut.
Na 5 minut przed końcem duszenia, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka kiszonego.
Jeśli trzeba, doprawić sos do smaku.
3.Sos można dodatkowo zagęścić mąką.
W niewielkiej ilości zimnej wody, rozmieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej
i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać do sosu, mieszając,
żeby nie powstały grudki.
Komentarze