rosół jest klarowny,aromatyczny.............SMACZNEGO!!!........... jestem zadowolna z zakupu i chyba zaoszczędzę na energii przy gotowaniu na indukcji...
Składniki:
podudzia z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, owoc jałowca 3 sztuki, pieprz 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 5 litrów, makaron nitki - ile potrzeba, przyprawa w płynie - do smaku
Drobiowy rosół z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kupiłam szybkowar 9-cio litrowy, wybrałam większą pojemność bo i tak szybkowar maksymalnie napełnia się wodą do 2/3 wysokości, pierwsze moje gotowanie to rosół
2.umyte podudzia drobiowe włożyć do szybkowara, dodać pozostałe składniki i przyprawy, zalać wodą, szczelnie zmknąć pokrywę........gdy się zagotuje to indukcję ustawić na najniższe stopnie /gaz też na mały płomień/ i gotować tylko 20 minut z tego rodzaju mięsa drobioweg - włoszczyzna, mięsko jest ugotowane i dobre w smaku
3.na koniec gotowania po spuszczeniu ciśnienia zostawić szybkowar bez otwierania na 5 minut........ rosół przelać przez drobne sito do garnka, jest klarowny, aromatyczny, do smaku można doprawić przyprawą w płynie i podać z ugotowanym makaronem nitki
Komentarze