Szybkie rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier i śmietanę rozrobić na jednolita masę i zostawić na ok 15 min do wyrośnięcia.
2.Margarynę , cukier waniliowy i żółtka zmiksować na puszysta masę. Dodać do tej masy połowę mąki i wyrośnięte drożdże. Dobrze wymieszać. Przełożyć masę na stolnicę dodać resztę mąki i zagnieść na elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dodać mąki jeszcze).
Ciasto po wyrobienie nie ostawia się do wyrośnięcia.
3.Ciasto podzielić na 6-8porcji i rozwałkować je na grubość ok 2-3 mn. Następnie podzielić za pomocą noża w taki sposób aby powstali trójkąty. Na każdy kawałek położyć marmoladę ( lub owoc). Każdy trójkąt zwijać od podstawy aż po wierzchołek, nadając mu kształt półksiężyca. Blachę wyłożyć pergaminem i układać na niej rogaliki w odpowiedniej odległości od siebie ( tak, aby podczas pieczenia nie pozlepiały się). Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
4.Piec rogaliki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20-30 minut.
Porady
rogaliki po przestudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Komentarze