szybkie rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

raz w miesiącu goszczą na moim stole, za każdym razem z innym nadzieniem

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 4 szkl mąki
    • 1 kostka miękkiej margaryny
    • 1/2 kostki drożdży
    • Mały kubek kwaśnej śmietany 18%
    • 1 op cukru waniliowego
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki cukru
    Dodatkowo- nadzienie wedle uznania: marmolada, masa makowa, lub jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Marmolady

Szybkie rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier i śmietanę rozrobić na jednolita masę i zostawić na ok 15 min do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę , cukier waniliowy i żółtka zmiksować na puszysta masę. Dodać do tej masy połowę mąki i wyrośnięte drożdże. Dobrze wymieszać. Przełożyć masę na stolnicę dodać resztę mąki i zagnieść na elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dodać mąki jeszcze).
    Ciasto po wyrobienie nie ostawia się do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto podzielić na 6-8porcji i rozwałkować je na grubość ok 2-3 mn. Następnie podzielić za pomocą noża w taki sposób aby powstali trójkąty. Na każdy kawałek położyć marmoladę ( lub owoc). Każdy trójkąt zwijać od podstawy aż po wierzchołek, nadając mu kształt półksiężyca. Blachę wyłożyć pergaminem i układać na niej rogaliki w odpowiedniej odległości od siebie ( tak, aby podczas pieczenia nie pozlepiały się). Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
  • 4. Piec rogaliki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20-30 minut.

Porady

rogaliki po przestudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować