Szybkie bitki drobiowe

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Zamiast kotletów drobiowych zrobiłam z fileta z kurczaka coś równie smacznego, czyli bitki. Są one bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Do sosu dodałam świeży lubczyk, kardamon i kurkumę dla wzbogacenia smaku i koloru całości :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    700 g fileta z kurczaka
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
    750 ml gorącej wody
    1 kostka rosołowa
    mąka pszenna
    pieprz czarny mielony
    sól
    kardamon
    kurkuma
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Szybkie bitki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, na końcu dodajemy posiekany czosnek i razem chwilkę przesmażamy.
  • 2. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, cienko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. W mące obtaczamy porcje mięsa, następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka z cebulą (razem z tłuszczem na którym się smażyły).
  • 3. Wrzucamy kostkę rosołową, lubczyk, odrobinę kurkumy i kardamonu, wlewamy gorącą wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 50 minut (od czasu do czasu delikatnie mieszając).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować