Zamiast kotletów drobiowych zrobiłam z fileta z kurczaka coś równie smacznego, czyli bitki. Są one bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Do sosu dodałam świeży lubczyk, kardamon i kurkumę dla wzbogacenia smaku i koloru całości :)
1 godz. 5 min
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
700 g fileta z kurczaka
duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
750 ml gorącej wody
1 kostka rosołowa
mąka pszenna
pieprz czarny mielony
sól
kardamon
kurkuma
olej do smażenia
Szybkie bitki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, na końcu dodajemy posiekany czosnek i razem chwilkę przesmażamy.
2.Filet myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, cienko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. W mące obtaczamy porcje mięsa, następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka z cebulą (razem z tłuszczem na którym się smażyły).
3.Wrzucamy kostkę rosołową, lubczyk, odrobinę kurkumy i kardamonu, wlewamy gorącą wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 50 minut (od czasu do czasu delikatnie mieszając).
Komentarze