Bitki Drobiowe W Sosie Z Suszonych Grzybków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomysł na pyszne danie, na przykład na niedzielny obiad :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos:

    kilka suszonych grzybków (6-7 w tym kurki, borowik, prawdziwek, podgrzybek itp.)
    2 szklani wody
    1/2 główki cebuli lub 1 mała cebulka
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mąki pszennej
    3-4 łyżki śmietanki 30-36%
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    Bitki:
    1 duża pierś z kurczaka
    mąką do obtoczenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bitki drobiowe w sosie z suszonych grzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie.
    2. Filet z kurczaka myję, wycieram, dziele na grubsze plastry, rozbijam tłuczkiem, nie za cienko. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony.
    3. Do filetów dodaje pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Przekładam całość do gotującego się garnka z grzybkami. Solę i pieprzę całość, gotuje z około 10-15 minut.
    4. Po tym czasie w śmietance mieszam mąkę, hartuje ją gorącym wywarem i wlewam. Gotuje jeszcze z około 5-10 minut do zgęstnienia.
    Ja podałam bitki z domowymi kluskami śląskimi. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Grzyby Suszone grzyby Gotowe sosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować