Bitki drobiowe w sosie z suszonych grzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie.
2. Filet z kurczaka myję, wycieram, dziele na grubsze plastry, rozbijam tłuczkiem, nie za cienko. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony.
3. Do filetów dodaje pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Przekładam całość do gotującego się garnka z grzybkami. Solę i pieprzę całość, gotuje z około 10-15 minut.
4. Po tym czasie w śmietance mieszam mąkę, hartuje ją gorącym wywarem i wlewam. Gotuje jeszcze z około 5-10 minut do zgęstnienia.
Ja podałam bitki z domowymi kluskami śląskimi. Smacznego !!!
Komentarze