Szwajcarskie ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

Pycha

Składniki:

  • 50g mąki żytniej
    50g mąki kukurydzianej
    250g marchewek
    200g orzechów włoskich bez łupin
    6 jajek
    2 łyżki brązowego cukru
    2 łyżki wody
    łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szwajcarskie ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno.
    Do żółtek dodajmy wodę i cukier. Miksujemy aż pojawi się piana.
    Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy ścieramy na "mąkę" (czy to na tarce o drobnych oczkach, czy blenderem, czy czymś innym "mielącym").
    Do żółtek dodajemy marchew, orzechy, obydwie mąki, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z resztą ciasta.
    Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 180st.C piekarniku.

Porady

Można ułatwić sobie szykowanie tego ciasta i zamiast całych orzechów, które musimy ścierać, użyć gotowych tartych orzechów włoskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować