Ciastka bez jaj

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetnie nadają się dla alergików, nawet jeśli ktoś nie toleruje orzechów, może je zastąpić innym nadzieniem.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    łyżeczka drożdży świeżych
    szczypta soli
    łyżka cukru
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki oleju
    Nadzienie:
    1 szklanka mielonych orzechów
    mleko (wlewamy stopniowo do uzyskania masy o odpowiedniej konsystencji do nadziewania)
    1/2 szklanki cukru pudru

Ciastka bez jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagniatamy, wałkujemy, wycinamy koła, nadziewamy i zlepiamy jak pierogi lub w inny sposób (np. tworząc kwadrat zlepiając brzegi na środku). Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. (do uzyskania brązowego koloru)

Porady

Jeśli ktoś nie toleruje orzechów, może nadziać ciastka zmielonymi figami, daktylami lub żurawiną. Ostatecznie może być dżem, ale ten bardzo często wycieka, bo jest zbyt rzadki.

Komentarze

Podobne przepisy