Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

5 (181 ocen)

  • 45 min

Gdy papryce zaczyna w kuchni towarzyszyć dynia nie ulega wątpliwości, że zbliżamy się do pełni jesieni. Co najbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad.Wyśmienita delikatna zapiekanka z warzywami w sosie beszamelowym, na wierzchu pyszni się chrupiąca tostowo-orzechowa kruszonka.

  • 45 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu świderki
    1 duży por
    ½ papryki czerwonej
    ½ papryki żółtej
    20 dag dyni
    35 dag świeżego szpinaku
    2 czubate łyżki masła klarowanego
    Sól i pieprz do smaku

    Sos beszamelowy:

    2 łyżki masła
    1 łyżka sarepskiej musztardy
    1 łyżka mąki pszennej
    600 ml mleka
    Gałka muszkatołowa do smaku
    1 łodyga suszonego rozmarynu
    Sól i pieprz do smaku

    Kruszonka:
    2 kromki chleba tostowego pszennego
    10 dag startego żółtego sera
    2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sykd97 1. Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy.Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem
  • image-03tu04k 2. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • image-1cmxeqf 3. Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
  • image-04n7q1v 4. Przygotowujemy sos beszamelowy:
    Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy w rondelku chwilę aż zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu.
  • image-11jwslw 5. Przygotowujemy kruszonkę:
    Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki.
    Zapiekamy przez 20 minut w 180*c. Podajemy gorącą po wyjęciu z pieca.

    Smacznego!

Porady

Gdyby sos był za gęsty dolać więcej 3-4 łyżki mleka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować