Szparagowo-pieczarkowy sos do makaronu

0 (0 ocen)

Kremowy sos o lekkiej nucie tymiankowej z jędrnymi szparagami i pieczarkami. Szparagi krótko gotowane, tyle tylko by nadal były chrupiące i nie rozpadały się. Prosty sos, który przygotowuje się w 15 minut.

Składniki:

  • 6 białych pieczarek
    450 g białych szparagów
    4 gałązki cytrynowego tymianku
    150 ml białego wina
    150 g słodkiej śmietanki
    ew. 1 łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz cytrynowy
    1-2 łyżki masła

    250 g makaronu wstążek (Fettuccine all`uovo)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Szparagowo-pieczarkowy sos do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obierz, zaczynając zawsze od główki. Można przeciąć na 2-3 kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, przesmaż je krótko. Odłóż na talerz. Na patelnię nalej 1/2 szkl. wody, zagotuj, dodaj po 1 łyżecce soli i cukru, włóż szparagi i gotuj 6-7 minut, by były jędrne. Dolej wino i gotuj z 5-6 minut.
  • 2. Do śmietanki dodaj mąkę i intensywnie wymieszaj, by nie było grudek. Do gotujących się szparagów wlej śmietankę i szybko i energicznie wymieszaj. Sos powinien zgęstnieć. Dołóż pieczarki i listki tymianku, sos dopraw solą i pieprzem.
  • 3. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Makaron można dodać na patelnię do ciepłego sosu, delikatnie wymieszać i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Pieczarki Tymianek Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować