Kremowy sos o lekkiej nucie tymiankowej z jędrnymi szparagami i pieczarkami. Szparagi krótko gotowane, tyle tylko by nadal były chrupiące i nie rozpadały się. Prosty sos, który przygotowuje się w 15 minut.
Składniki:
6 białych pieczarek
450 g białych szparagów
4 gałązki cytrynowego tymianku
150 ml białego wina
150 g słodkiej śmietanki
ew. 1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz cytrynowy
1-2 łyżki masła
Szparagowo-pieczarkowy sos do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obierz, zaczynając zawsze od główki. Można przeciąć na 2-3 kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, przesmaż je krótko. Odłóż na talerz. Na patelnię nalej 1/2 szkl. wody, zagotuj, dodaj po 1 łyżecce soli i cukru, włóż szparagi i gotuj 6-7 minut, by były jędrne. Dolej wino i gotuj z 5-6 minut.
2.Do śmietanki dodaj mąkę i intensywnie wymieszaj, by nie było grudek. Do gotujących się szparagów wlej śmietankę i szybko i energicznie wymieszaj. Sos powinien zgęstnieć. Dołóż pieczarki i listki tymianku, sos dopraw solą i pieprzem.
3.Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Makaron można dodać na patelnię do ciepłego sosu, delikatnie wymieszać i od razu podawać.
Komentarze