Klasyczny sos pieczarkowy do makaronu

4.5 (159 ocen)

Proste a pyszne. Sos jest kremowy, pełny smaku. Sprawdzi się z każdym makaronem.

Składniki:

  • 200 gram pieczarek
    100 ml śmietanki 30 %
    pół cebuli
    250 ml bulionu
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól
    gałka muszkatołowa
    natką pietruszki
    łyżeczka masła
    łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Klasyczny sos pieczarkowy do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle 10 minut, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Po 10 minutach smażenia wlewamy bulion. Mąkę mieszamy ze śmietaną dodajemy do sosu i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Porady

Gotowe danie posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować