Warzywny sos do makaronu

4.5 (173 ocen)

Zdrowy, sezonowy sos z warzyw które idealnie pasują do makaronu. Doskonały sposób dla wegetarian.

Składniki:

  • dla 4 osób:
    bakłażan (ok 500g)
    1 papryka czerwona
    150 g pieczarek
    1 cukinia (ok 250g)
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów krojonych (mogą być świeże)
    100 ml przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    sól morska
    pieprz świeżo mielony
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Warzywny sos do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywny sos do makaronu 1. Bakłażany umyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą by puściły soki. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli. Chwilę dusić.
  • Warzywny sos makaronu 2. Dodać pokrojoną paprykę, przeciśnięty czosnek, pomidory z puszki smażyć ok 5 min aż papryka zmięknie, pod koniec dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki. Całość podlać przecierem pomidorowym i dusić kilka minut miesząc. Podawać na gorąco z ulubionym makaronem.

Porady

Danie można posypać parmezanem lub ulubionym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować