Białe szparagi z szynką szwarcwaldzką sosem holenderskim i sadzonym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Szparagi obieram na całej długości, myję odcinam zdrewniałe i twarde końce. Gotuję w osolonej wodzie lub w parowarze przez 13-18 minut w zależności od grubości łodyg. Masło rozpuszczam w mikrofali lub rondlu po całkowitym rozpuszczeniu usuwam białko zgromadzone na powierzchni. Żółtka oddzielam od białek i umieszczam w szklanej misie, następnie żółtka ubijam nad parą wodną z dodatkiem soku z cytryny. Miska nie powinna dotykać gorącej wody, a gotująca woda powinna delikatnie parować. W przeciwnym razie sos podczas miksowania może się zważyć. Klarowane masło dodaję po łyżce stale ubijając na średniej mocy miksera, aż będzie gęsty i aksamitny. Sos na końcu doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos najlepiej wykorzystać do dwóch godzin od przygotowania. Szynkę podsmażam na niewielkiej ilości oliwy dość krótko, następnie przekładam na ręcznik papierowy. Na rozgrzanej oliwie smażę jajka do momentu ścięcia białka, natomiast żółtko powinno być płynne ( takie lubimy najbardziej ). Szparagi przekładam na talerz owijam je szynką, następnie skrapiam sosem i wykładam na wierzch sadzone jajko.
Komentarze