Szparagi z sosem holenderskim

5 (1 ocen)

Klasyka smaku czyli zielone szparagi serwowane z gęstym, kremowym sosem holenderskim.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów

    Sos holenderski:
    3 żółtka
    1 łyżka soku z cytryny
    ½ łyżeczki musztardy Dijon
    120 g masła
    3 szczypty soli
    szczypta pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sos holenderski

Szparagi z sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi z sosem holenderskim 1. Żółtka, sok z cytryny, sól, pieprz i musztardę umieszczamy w blenderze. Masło rozgrzewamy w garnuszku na płynną masę.
  • Szparagi z sosem holenderskim 2. Zakrywamy blender pokrywą, mieszamy jajka, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz na dużej prędkości przez 5 sekund, następnie zdejmujemy pokrywę mieszając na średniej prędkości powoli wlewamy gorące masło. Kiedy wlejemy całość, zamykamy znów pokrywę i miksujemy pozostałe 10 sekund. Tak przygotowanym sosem polewamy szparagi, które gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Sok z cytryny Szparagi Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować