Szparagi i bób w maślanej tartej bułce z chrupiącym boczkiem i serem feta

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczne danie z warzyw sezonowych - szparagów i bobu . Otoczone w podsmażonej bułce na masełku , z chrupiącym boczku i serem feta smakują doskonale :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    150 - 200 g młodych ziaren bobu
    2 łyżki masła
    3 łyżki bułki tartej
    4 plasterki boczku wędzonego parzonego
    ok . 100 g sera feta
    Dodatkowo :
    czubryca zielona
    natka pietruszki
    osolony wrzątek ze szczyptą cukru
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne

Szparagi i bób w maślanej tartej bułce z chrupiącym boczkiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi i bób w maślanej bułce tartej z chrupiącym boczkiem i serem feta 1. Szparagi myję , osuszam , odłamuję zdrewniałe końcówki , wrzucam do osolonej wody ze szczyptą cukru , gotuję ok . 7-10 minut , szparagi wyjmuję wrzucam bób , gotuję ok . 10 minut , odcedzam . Bób lekko studzę , obieram ze skórek . Na suchej patelni wytapiam boczek , podsmażam do chrupkości , wykładam na talerz , na patelnię dodaję masełko podsmażam bułkę ,doprawiam solą i pieprzem , zdejmuję z palnika , wkładam szparagi , otaczam w bułce , dodaję bób . Na talerzach układam szparagi , boczek , bób , dodaję pozostałą bułkę , pokrojony w kostkę ser , posypuję lekko czubrycą i listkami natki pietruszki , podaję .

Porady

Czas gotowania szparagów i bobu proponuję ustalić samem wedle jakości warzyw i własnych upodobań co do ich chrupkości .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek Bułka tarta Masło Sery Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować