Sznycle wołowe z nalewką brzoskwiniową babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i por zasypać 1 łyżką Kucharka, wymieszać i odstawić.
Wołowinę skropić delikatnie olejem i oprószyć z obu stron pieprzem i papryką słodką. Nie solić.
Odstawić na 1 godzinkę, to zależy ile mamy czasu, czasami robię po 30 minutach.
Sznycle otaczać w mące z obu stron dokładnie i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Rondel do zapiekania posmarować lekko masłem, samo dno, ułożyć warstwę cebuli z porem i na niej ułożyć warstwę obsmażonych sznycli.
Znów cebula z porem, wrzucić listki i ziele angielskie.
Ułożyć sznycle i przykryć cebulą z porem.
Na tłuszcz ze smażenia sznycli wlać 1 szklankę nalewki lub wina i zdeglasować, jak wchłonie całą zawartosć z patelni, przelać do rondla.
Wlać bulion i 3/4 szklanki nalewki brzoskwiniowej
Rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 2,06 minut.
Co 30 minut zaglądam, polewam sosem wierzch i sprawdzam smak, dodałam jeszcze 0,5 łyżki Vegety.
Ok. 7 minut przed końcem pieczenia dodaję smietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną i sosem z pieczenia.Mieszam i zapiekam jeszcze 7 minut.
W wodzie ugotować kaszę gryczaną lub jęzmienną z dodatkiem masła i Vegety.
Po osączeniu dodaję do niej trochę zagęszczonego sosu z pieczenia, tyle, aby była wigotna ale się dobrze trzymała, nakładam do flaczarek i wykładam porcje na talerz.
Podałam ze swojskim ogórkiem kiszonym
Komentarze