Sznycle Wołowe z Nalewką Brzoskwiniową Babuni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszniutki obiadek

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 plastrów wołowiny /tj. 1 porcja sklepowa ligawy, oszukanej polędwicy
    1 biały por pokrojony w krążki
    7 szt dużej cebuli pokrojonej w talarki
    2 kostki bulionowe drobiowo- wołowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzącej wody
    1i 3/4 szklanki nalewki Babuni brzoskwiniowej
    3 listki laurowe pokruszone
    5 ziarenek ziela angielskiego
    Pieprz kolorowy
    Słodka mielona papryka
    Jarzynka
    0,5 szklanki smietany kremówki 30%
    2 łyżki mąki
    Kasza jęczmienna lub gryczana 1 torebka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycle wołowe z nalewką brzoskwiniową babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i por zasypać 1 łyżką Kucharka, wymieszać i odstawić.
    Wołowinę skropić delikatnie olejem i oprószyć z obu stron pieprzem i papryką słodką. Nie solić.
    Odstawić na 1 godzinkę, to zależy ile mamy czasu, czasami robię po 30 minutach.
    Sznycle otaczać w mące z obu stron dokładnie i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Rondel do zapiekania posmarować lekko masłem, samo dno, ułożyć warstwę cebuli z porem i na niej ułożyć warstwę obsmażonych sznycli.
    Znów cebula z porem, wrzucić listki i ziele angielskie.
    Ułożyć sznycle i przykryć cebulą z porem.
    Na tłuszcz ze smażenia sznycli wlać 1 szklankę nalewki lub wina i zdeglasować, jak wchłonie całą zawartosć z patelni, przelać do rondla.
    Wlać bulion i 3/4 szklanki nalewki brzoskwiniowej
    Rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 2,06 minut.
    Co 30 minut zaglądam, polewam sosem wierzch i sprawdzam smak, dodałam jeszcze 0,5 łyżki Vegety.
    Ok. 7 minut przed końcem pieczenia dodaję smietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną i sosem z pieczenia.Mieszam i zapiekam jeszcze 7 minut.
    W wodzie ugotować kaszę gryczaną lub jęzmienną z dodatkiem masła i Vegety.
    Po osączeniu dodaję do niej trochę zagęszczonego sosu z pieczenia, tyle, aby była wigotna ale się dobrze trzymała, nakładam do flaczarek i wykładam porcje na talerz.
    Podałam ze swojskim ogórkiem kiszonym

Porady

Zamiast nalewki może być czerwone wino lub piwo

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować