Sznita z chleba drwalskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka płuczemy,oczyszczamy,luzujemy od kości ostrym cienkim nożem.Składniki marynaty dokładnie mieszamy w misce.Mięso obtaczamy marynatą,odstawiamy na 40minut.W między czasie cebulę obieramy,kroimy na bardzo drobną kosteczkę,podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego na złoto-brązowy kolor,studzimy,mieszamy z jogurtem,posiekaną zieloną cebulką,doprawiamy do smaku,Batat obieramy kroimy w plasterki średniej grubości (0,5cm.). Paprykę oczyszczamy z nasion,kroimy w grube paski. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową,wrzucamy mięso.Grillujemy z obu stron,przekładamy na blachę,dodajemy pokrojony batat,paprykę,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C,pieczemy ok. 40minut aż mięso będzie miękkie a warzywa się zrumienią.Chleb kroimy wzdłuż na pół,grillujemy na patelni.Sałatę dzielimy na osiem części delikatnie grillujemy.Każdą połówkę chleba smarujemy obficie sosem.Na górę kładziemy kawałki mięsa,sałaty,papryki,batata,posypujemy posiekaną zieloną cebulą.SMACZNEGO.
Komentarze