Ciasto z chleba

4.5 (187 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Zostaje nam czasami chleb na którego nie mamy już ochoty i nie wiemy co mamy z nim zrobić, nie trzeba go wyrzucać można z niego przygotować pyszne ciasto. Jeśli spróbuje się je raz na pewno często będzie gościć na naszym stole. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i większość składników mamy w domu.

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 litr mleka
    - 50 dkg chleba czerstwego (nie musi być koniecznie czerstwy, może być kilkudniowy)
    - 2 jajka
    - 20 dkg cukru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 10 dkg kakao
    - 10 dkg słonecznika łuskanego
    - 10 dkg rodzynek
    - 10 dkg miękiego masła
    - szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Ciasto z chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem na całą noc lub na kilka godzin ( ja zalewałam rano i robiłam po powrocie z pracy). Po tym czasie najlepiej rozdrobnić chleb widelcem. Dodajemy jajka, cukier, masło, słonecznik, rodzynki, cukier waniliowy, cynamon i delikatnie mieszamy. Kakao dodajemy jako ostatni składnik i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem ( ja w tej chwili cierpię na brak tortownicy więc dałam do kwadratowej blachy wyłożonej papierem do pieczenia ). Wierzch ciasta posypujemy dodatkowo ziarnami słonecznika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , wkładamy przygotowane ciasto i pieczemy przez godzinę.

Porady

Zamiast słonecznika można użyć orzeszków pinii. Chleb zamiast rozgniatać widelcem można delikatnie rozdrobić blenderem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować