SZCZAWIOWA Z ZIOŁAMI I RYŻEM

4.49 (178 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam gotować. Taka zupę bardzo często przygotowuję dla swojej żony. Jest to jej ulubiona zupa. Prosta do zrobienia i naprawdę pyszna.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 15 dag szczawiu lub słoiczek szczawiu na zupę
    • 1,5 l wywaru warzywnego
    • ½ szklanki ryżu
    • 6 jajek
    • ½ szklanki śmietany
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, bazylii, oregano, lubczyku
    • Sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawiowa z ziołami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i przesmaż na złoty kolor. Szczaw przepierz, odetnij końcówki łodyżek, opłucz i osusz ( jeśli używasz szczawiu ze słoika osącz go z zalewy)i dodaj do rondla. Duś razem z cebulą 5 minut. Przygotowane składniki zalej gorącym wywarem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
  • 2. Ryż opłucz i przełóż do garnka. Zalej szklanka wody, dodaj szczyptę soli i ugotuj do miękkości (15-20 minut).
  • 3. W osobnym naczyniu ugotuj jajka. Przestudź je, obierz i pokrój na ćwiartki.
  • 4. Śmietanę rozmieszaj z mąką, szczyptą soli oraz 1-2 chochelkami gorącej zupy. Wlej do garnka. Zagotuj. Szczawiową dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie. Posyp posiekanymi ziołami. Podawaj z ryżem i jajkiem na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować