Szczawiowa z ziołami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i przesmaż na złoty kolor. Szczaw przepierz, odetnij końcówki łodyżek, opłucz i osusz ( jeśli używasz szczawiu ze słoika osącz go z zalewy)i dodaj do rondla. Duś razem z cebulą 5 minut. Przygotowane składniki zalej gorącym wywarem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
2.Ryż opłucz i przełóż do garnka. Zalej szklanka wody, dodaj szczyptę soli i ugotuj do miękkości (15-20 minut).
3.W osobnym naczyniu ugotuj jajka. Przestudź je, obierz i pokrój na ćwiartki.
4.Śmietanę rozmieszaj z mąką, szczyptą soli oraz 1-2 chochelkami gorącej zupy. Wlej do garnka. Zagotuj. Szczawiową dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie. Posyp posiekanymi ziołami. Podawaj z ryżem i jajkiem na twardo.
Komentarze