ZUPA SZCZAWIOWA z ryżem

4.47 (202 ocen)

Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżego szczawiu., ma wyrazisty smak .

Składniki:

  • *ok 2 litry wywaru, bulionu
    *1 duża marchewka, starta na tarce
    * 1 pietruszka, starta na tarce
    *30 dag świeżego szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
    *1 łyżka masła
    *śmietana 18% 2-3 łyżki
    * torebka ryżu białego
    * jajka na twardo
    *sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę gotować w bulionie do miękkości.
  • 2. Szczaw podsmażyć na maśle i zblenderować ( by było łatwiej można troszkę bulionu dolać do niego), dodać do wywaru
  • 3. Torebkę ryżu ugotować na sypko, dodać do wywaru.
  • 4. Śmietanę zahartować i dodać do zupy.
  • 5. Doprawić solą i pieprzem do smaku
  • 6. Ugotowane jajko pokroić w ćwiartki na talerzu, zalać zupą, posypać rzeżuchą.
  • 7. SMACZNEGO :)

Porady

Doskonała z dodatkiem ugotowanego jaja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować