KISIEL Z ŻURAWINY

4.5 (173 ocen)

  • 35 min

Kisiel robi się błyskawicznie. Jest pyszny i zdrowy.

  • 35 min

Składniki:

  • • 30 dag mrożonej żurawiny (lub 15 dag suszonej)
    • ½ łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
    • 20 dag cukru
    • Kilka goździków
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • Kilka łyżek bitej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kisiel z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę rozmroź, zalej litrem wody, zagotuj. Mąkę rozprowadź w szklance w zimnej wody. Kiedy żurawina się zagotuje, wyłów ją łyżką cedzakową i przetrzyj przez sito (lub zmiksuj blenderem).
  • 2. Do garnka z wywarem dodaj sok z cytryny, cukier i goździki. Powoli wlewaj rozprowadzoną mąkę, dokładnie wymieszaj.
  • 3. Dodaj przetarte owoce. Gotuj razem jeszcze około 5 minut. Kisiel przelej do salaterek (usuń goździki). Udekoruj bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować