KISIEL Z ŻURAWINY

  • wyświetlono: 1366 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kisiel robi się błyskawicznie. Jest pyszny i zdrowy.

  • 35min

Składniki

• 30 dag mrożonej żurawiny (lub 15 dag suszonej)
• ½ łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
• 20 dag cukru
• Kilka goździków
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• Kilka łyżek bitej śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

KISIEL Z ŻURAWINY

  • 1. Żurawinę rozmroź, zalej litrem wody, zagotuj. Mąkę rozprowadź w szklance w zimnej wody. Kiedy żurawina się zagotuje, wyłów ją łyżką cedzakową i przetrzyj przez sito (lub zmiksuj blenderem).
  • 2. Do garnka z wywarem dodaj sok z cytryny, cukier i goździki. Powoli wlewaj rozprowadzoną mąkę, dokładnie wymieszaj.
  • 3. Dodaj przetarte owoce. Gotuj razem jeszcze około 5 minut. Kisiel przelej do salaterek (usuń goździki). Udekoruj bitą śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzukonkurs_żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy kisiel z nektarynek

Dodane przez: Gosia123

Domowy kisiel z nektarynek

Bardzo smaczny i bardzo prosty...

Kisiel pomarańczowy z owocami

Dodane przez: Magda111

Kisiel pomarańczowy z owocami

Kisiel pomarańczowy z owocami na...

image-0f8l49o

Dodane przez: xamelka1

Kisiel z pieczonych jabłek

Takiego kisielu w sklepie nie kupimy,...

image-0te3dg0

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kisielem

Uwielbiam jabłeczniki pod każdą...

domowy kisiel z truskawek

Dodane przez: rena123

Domowy kisiel z truskawek

Lekki deser z truskawek, słodzony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE