Szaszłyki mięsne z warzywami i sałatką pokrzywową

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie "podanie" robił mój dziadek,z dzieciństwa pamiętam smak pokrzywowej sałatki z szaszłykami - pycha!!!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mięso wieprzowe: 1.5 kilograma
    - pomidory średniej wielkości: 2 sztuki
    - cukinia średnia: 2 sztuki
    - jajka: 4 sztuki
    - młode liście pokrzywy: 30 sztuk
    - jogurt naturalny: 100 mililitrów
    - śmietana 18%: 3 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - papryka słodka w proszku: 5 łyżek
    - ostra papryka mielona: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Szaszłyki mięsne z warzywami i sałatką pokrzywową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki mięsne z warzywami 1. Mięso umyć,osuszyć i pokroić w niedużą kostkę,posypać papryką słodką i trzema łyżeczkami ostrej,odrobiną soli i pieprzu - dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 12godzin.
  • Szaszłyki mięsne z warzywami 2. Pomidory pokroić w plastry,cukinię też pokroić w plasterki.Na patyczki nadziewać mięso na przemian z warzywami - grillować na średnim żarze po 15- 20min.
  • Liście pokrzywy sparzone 3. Liście pokrzywy wyłożyć na sitko,sparzyć wrzątkiem i osuszyć,pokroić na mniejsze kawałki,nie zbyt drobne!Jajka gotować 10min,ostudzić i oczyścić ze skorupki - pokroić w plasterki.
  • Sałatka z pokrzywy 4. Na środek dużego talerza wyłożyć pokrzywę,dookoła wyłożyć jajka.
    Jogurt wymieszać ze śmietaną,dodać zmiażdżony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem - sosem polać sałatkę i posypać ostrą papryczką w proszku,podawać z upieczonymi szaszłykami!
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować