Szaszłyki mięsne z warzywami i sałatką pokrzywową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć i pokroić w niedużą kostkę,posypać papryką słodką i trzema łyżeczkami ostrej,odrobiną soli i pieprzu - dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 12godzin.
2.Pomidory pokroić w plastry,cukinię też pokroić w plasterki.Na patyczki nadziewać mięso na przemian z warzywami - grillować na średnim żarze po 15- 20min.
3.Liście pokrzywy wyłożyć na sitko,sparzyć wrzątkiem i osuszyć,pokroić na mniejsze kawałki,nie zbyt drobne!Jajka gotować 10min,ostudzić i oczyścić ze skorupki - pokroić w plasterki.
4.Na środek dużego talerza wyłożyć pokrzywę,dookoła wyłożyć jajka.
Jogurt wymieszać ze śmietaną,dodać zmiażdżony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem - sosem polać sałatkę i posypać ostrą papryczką w proszku,podawać z upieczonymi szaszłykami!
SMACZNEGO!!!
Komentarze