Najlepsze są z grilla, ale równie dobrze smakują pieczone w piekarniku :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
pół cukinii
2 cebule szalotki
2 małe papryki (czerwona i żółta)
przyprawa do grilla do kurczaka
sałatka grecka: mały ogórek
4-6 pomidorków koktajlowych
2 łyżki czarnych oliwek
150 g sera feta
pół czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
suszone oregano
pieprz
Szaszłyki drobiowe z sałatką grecką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół (usuń błonki). Delikatnie roztrzep przez folię, tak , aby powstało sześc plastrów mięsa i posyp przyprawą. Cukinię przekrój wzdłuż na 6 części, cebulę pokrój w ósemki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Warzywa ułóż na plastrach mięsa i zwiń w roladki.
2.Ułóż je ciasno obok siebie po trzy. Połącz wbijając w równych odstępach patyczki do szaszłyków (4 sztuki). Całość grilluj na małym ogniu często obracając (aż mięso będzie miękkie), a następnie przekrój w miejscach między patyczkami, tak by utworzyły pojedyncze szaszłyki z roladek.
3.Sałatka grecka: pomidorki przekrój na pół, ogórka w półplasterki, a cebulę w piórka. Warzywa przełóż do miseczki i dodaj pokrojoną w kostkę fetę. Składniki na sos wymieszaj z odrobiną wody i polej sałatkę. Szaszłyki drobiowe podawaj z sałatką grecką i np.pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Komentarze