Szaszłyki warzywno-mięsne

4.5 (156 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kolorowa propozycja na grilla z przewagą pysznych warzyw. Aby szaszłyki miały najlepszy smak, powinny być odpowiednio długo marynowane.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - papryki czerwone: 2 sztuki
    - pieczarki: 25 dekagramów
    - czerwona cebula: 2 sztuki
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - kiełbasa: 0.5 kilograma
    - wędzony boczek: 20 dekagramów
    - cukinia: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - pieprz kolorowy: 0.5 łyżeczki
    - czosnek ząbki utarte: 2 sztuki
    - oregano suszone: 1 łyżeczka
    - tymianek suszony: 1 łyżeczka
    - sól: 2 łyżeczki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki warzywno-mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy.
  • 2. Papryki oczyszczamy z nasion i białych części. Cukinię, paprykę, kiełbasę, boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki lub piórka, pieczarkom odcinamy ogonki.
  • 3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
  • 4. Patyki do szaszłyków moczymy przez chwilę w wodzie (jeśli używamy drewnianych).
  • 5. Na każdy patyk nadziewamy po kolei składniki. Przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować