Szaszłyki z karkówki z warzywami

4.51 (144 ocen)

  • 3 godz.

Kolorowe pyszne szaszłyki

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    3-4 papryki w różnych kolorach
    3 cebule
    cukinia
    500 g pieczarek
    łyżka czosnku granulowanego

    marynata do mięsa:
    3 łyżki ketchupu
    1/3 szklanki oleju
    łyżeczka czerwonej papryki
    łyżeczka ostrej papryki
    łyżeczka pieprzu naturalnego
    pół łyżeczki kurkumy
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    2 łyżki przyprawy do grillowanego mięsa
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z karkówki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę.
    Składniki na marynatę wymieszać ze sobą i obtoczyć w niej wszystkie kawałki - zostawić je w marynacie na min. godzinę.
    Warzywa i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki - paprykę w paski, cukinię, cebulę i pieczarki w grubsze plastry - i wymieszać z odrobiną soli i łyżką czosnku granulowanego.
    Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, a następnie naprzemiennie nabijać na nie mięso z warzywami i pieczarkami.
    Szaszłyki układamy na mocno rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy około 20 minut, co jakiś czas przekręcając je, aby opiekły się równo z każdej strony (jeśli mięso jest niedopieczone na patelni grillowej to możemy wstawić patelnię na chwilę do rozgrzanego piekarnika).
    Najbezpieczniej jest jednak grillować oddzielnie mięso na jednym patyczku, a na drugim warzywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować