Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób

Słodka propozycja szarlotki- dla dorosłych. Rum, kokos- polepszają jej smak.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500 g mąki pszennej, przesianej- typ 500
    125 g margaryny
    125 g smalcu
    4 żółtka
    150 g cukru
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przesmażone jabłka:
    1 kg jabłek, najlepsze "Antonówki" lub 'Renety"
    cukier do smaku
    1 kieliszek rumu

    Nadzienie kokosowe:
    200 g wiórków kokosowych
    4 białka
    1/ 2 szklanki cukru pudru
    150 g masła

    Pianka na wierzch:
    4 białka
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy posiekaną margarynę, smalec, żółtka. Wszystko razem wyrabiamy. Wlewamy śmietanę. Powinno wyjść plastyczne ciasto.
  • przesmażanie jabłek 2. W rondelku przesmażamy jabłka. Wcześniej je obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukru wsypujemy w zależności o kwasowości owoców.
  • marmoladka z jabłek 3. Jabłka smażymy na gęsto, mieszamy, aby nie przypalić. Lekko przestudzamy. Wtedy dopiero wlewamy rum.
  • nadzienie kokosowe, wlewanie powoli- masła 4. Nadzienie kokosowe:
    Białka ubijamy na gęstą pianę. Wsypujemy cukier.
    Masło topimy, studzimy. Wlewamy powoli do piany.
    Na końcu wsypujemy kokos, lekko mieszamy łyżką.
  • posypywanie ciasta bułką 5. Na blachę wyłożoną pergaminem o wymiarach 36X24, wykładamy kruche ciasto. Nakłuwamy gęsto widelcem. Obsypujemy przesianą tartą bułką.
  • marmoladka na kruchym spodzie 6. Na tę warstwę wykładamy marmoladkę z jabłek.
    Pieczemy w 160 stop. C przez ok. 35 min.
  • nadzienie kokosowe na cieście 7. Wyjmujemy po tym czasie ciasto z pieca.
    Na jabłka wylewamy nadzienie kokosowe. Równo rozsmarowujemy.
  • ubijanie pianki 8. Wykonanie pianki:
    Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier. Na końcu wlewamy sok z cytryny.
  • pianka na cieście- na wierzchu 9. Piankę wykładamy na nadzienie kokosowe, nie rozsmarowujemy. Najlepiej, gdy pianka jest nierównomierna, wtedy wyjdą ładne "wydmy".
  • pieczenie ciasta 10. Pieczemy w temp. 160 stop. C przez ok. 10- 15 min. Wierzch powinien być złoty.
  • upieczone ciasto 11. Wyłączamy piekarnik, ale ciasto na chwilkę w nim pozostawiamy. Wówczas wyjmujemy z pieca.
    Studzimy i zdejmujemy pergamin.
  • porcja szarlotki na ozdobnym talerzyku 12. Kroimy na porcje, wykładamy na ozdobny talerzyk.
  • szarlotka z rumem i kokosem 13. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki. Sypkie- przesiewamy. Kruche ciasto zarabiamy szybko. Bułką tartą przesypujemy ciasto po to, aby nie nasiąkało owocami. Z pozostałych po piance żółtek- możemy utrzeć sobie kogel- mogel z cytryną. Bardzo dobry na chrypkę. Zamiast jabłek możemy użyć przesmażonego rabarbaru, również smaczne będzie ciasto. Jabłka mogą być ze słoika z zimowych zapasów. Rumu wlewamy zależnie od gustu smakowego. Może go zastąpić aromat rumowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Rum Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować